Hopskrivning och särskrivning

Vi har ju tidigare pratat och pratat om hopskrivning och särskrivning av ord i svenskan. Enklast att komma ihåg är tumregeln att om det låter som ett ord, så ska det skrivas som ett ord. Exempel är “herrtoalett” och “lättmjölk”.

Men, i en grafisk text behöver ordet inte vara ihopskrivet! Det kan t.ex. vara text på just mjölkpaketet – där står det “lätt mjölk”. Det betyder inte att mjölken inte är tung. Detta kallas gestalttext och här är layouten viktigare än det språkligt korrekta.

Jag hittade en fin skylt utanför toaletterna i en park. Just för att det är en skylt som är grafiskt formgiven är den okej. Den betyder inte “Mr Toilet” utan “Men’s room”.

PS. Synonymer till hopskrivning är ihopskrivning och sammanskrivning.

Särskrivning på skylt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *